Workshop fusen

Fusen, glasfusen of smelten is een techniek waarmee je meerdere lagen gekleurd glas met elkaar versmelt. Dit kan met transparant of opaal (niet doorzichtig) glas als basis. Hierop kun je een ontwerp aanbrengen met stukken anders gekleurd glas. Ook kun je gebruik maken van bijvoorbeeld glasverven, fritten (kleine korreltjes glas) of confetti.
Een werkstuk dat klaar is kan in de oven geplaatst worden. De oven wordt opgewarmd aan de hand van een computergestuurd programma. Het ingevoerde stookschema is erg belangrijk om tot een goed resultaat te komen. Een stookgang duurt 12 tot 14 uur. Om als eindresultaat een schaal te krijgen gaat het glas 2 × 12 uur in de oven.

De workshop glasfusen begint met het oefenen van het snijden en breken van glas. Hiervoor zijn de benodigde gereedschappen aanwezig. Als deze techniek een beetje wordt beheerst gaan we beginnen aan het werkstuk. Er kan een werkstuk gemaakt worden van 30 × 30 cm. In overleg kunnen ook andere maten gebruikt worden.We maken op papier eerst een ontwerptekening; er zijn boeken en voorbeelden aanwezig. Maar het leukste is natuurlijk als men zelf iets bedenkt.
De volgende stap is het uitzoeken van de kleuren glas die je wilt gaan gebruiken. Ondertussen zal ik ook nog iets vertellen over de mogelijkheden en de toepassingen van bijvoorbeeld mallen.
De workshop zal ongeveer 2,5 tot 3 uur duren. Het werkstuk gaat 2 × 12 uur in de oven. Dit betekent dat je het later een keer kunt komen halen.
Lijkt het je leuk om eens een workshop te komen doen, neem dan telefonisch of via de mail contact met mij op. De gegevens staan vermeld onder de link ‘Contact’.
Tijdens de workshop is er plaats voor minimaal 4 en maximaal 8 personen. Om deel te kunnen nemen hoef je geen ervaring te hebben met het snijden en breken van glas.

het begin: glas snijden en een compositie makendit object is 1 x igefused, het gaat nog 1x in de oven om te slumpen in een mal.