Glas in lood atelier Lisette Martens in Hollandscheveld

Het glas in lood atelier Lisette Martens is in juli 2003 van start gegaan. Het is momenteel voornamelijk gericht op de glas in lood cursussen. Daarnaast houdt Lisette Martens van het glas in lood atelier zich bezig met verkoop van materialen, doet ze glas in lood in opdrachten, restauraties/reparaties van glas in lood ramen en sinds kort is ze begonnen met het geven van workshops glas kralen maken.

Geschiedenis van het glas in lood atelier

De geboren Hoogeveense woont sinds 2003 in Hollandscheveld (Drenthe) en heeft daar aan huis een atelier.

Lisette Martens is al jaren bezig met glas in lood, wat begon voor haar als een hobby is uitgegroeid tot haar werk. Het begon tijdens de opleiding ‘Kaderopleiding Creatieve Handvaardigheid’, hier is ze voor het eerst in aanraking gebracht met glas in lood. De passie voor het maken van glas in lood is daar begonnen.

Na de cursus is ze thuis op eigen houtje verder gegaan met het maken en ontwerpen van glas in lood ramen. Nadat ze veel had geoefend met het maken van glas in lood, begon het haar te kriebelen om de technieken van het glas in lood ook aan anderen te leren. Aangezien er geen of weinig mogelijkheden bestaan om het vak van glazenier via een erkende studie te leren heeft ze haar kennis opgedaan bij een internationaal bekende glazenier. Daarnaast begon ze het leuk te vinden om in opdracht glas in lood ramen te ontwerpen en te maken.

Tijdens het werken met glas kwam ze ook andere manieren tegen om met glas te werken. Een van de technieken waar ze zich veel mee bezig heeft gehouden en nog steeds mee bezig houdt is het maken van glaskralen. Ze vindt dit leuk om te doen en merkte al snel dat anderen ook enthousiast waren. Vandaar dat ze nu ook een workshop glaskralen branden geeft.

Huidige stand van zaken

Nu, een aantal jaren verder, geeft ze vijf dagdelen in de week cursus en telt het atelier ruim 30 cursisten. Verkoopt ze materialen voor het maken van glas in lood, zowel het gereedschap als de materialen. Sinds een aantal maanden geeft ze ook een workshop glas kralen branden en tussen door doet ze nog wel eens een opdracht of restauratie. Kortom glas in lood atelier Lisette Martens is uitgegroeid tot een druk maar zeer veelzijdig atelier.